Filmy na zamyšlenou

V říjnu se do Trutnova po letní pauze opět vrací amatérské promítání filmů z produkce společnosti Člověk v tísni v rámci festivalu „Promítej i ty“. Jedná se o výběrové dokumenty, které člověka nutí zamyslet se nad výzvami současného světa.

Žijeme v globálním světě a to, co činíme v jedné části světa, se může negativně projevit na druhé straně zeměkoule (tzv. efekt motýlích křídel). Čím dál tím více tak platí okřídlené rčení „jednej lokálně, mysli globálně“.

Promítání se již tradičně koná v Horském klubu Mates na Svatojánském náměstí v Trutnově a návštěvníci se mohou těšit na tři filmy. Dokument „Ohrožená semínka“, který budete moci shlédnout již 17. října, vypráví o úsilí farmářů a aktivistů, jež se, ve světě geneticky modifikovaného typu zemědělství, snaží uchránit poslední zbytky lokálních rostlinných variant. Další ze snímků s názvem „Piripkura“ se zamýšlí nad aktuálním tématem devastace brazilských deštných pralesů z pohledu původních indiánských obyvatel. Shlédnout jej budete moci o týden později. Minifestival lidskoprávních filmů pak bude zakončený 31. říjnem, a to dokumentem „10 miliard - co máte na talíři“. Diváky seznámí s úskalími produkce potravin v době rostoucí populace lidí na této planetě.

Vstup na každé promítání je zdarma a organizátorky/-ři se těší na všechny diváky, jimž není osud našeho světa lhostejný, i na ty, kteří o těchto tématech zatím z různých důvodů nepřemýšleli.

Za organizátory Petr Sobotka  a  Bára Nývltová