Překování mečů v pluhy

Možná jste si v našem městě všimli úžasné změny, která se nedávno odehrála a kterou můžeme bez uzardění přirovnat k překování mečů v pluhy. Drtivá většina Trutnováků si určitě pamatuje hernu Skála. Nonstop otevřená a pověstná tím, že když zavřely ostatní hospody a restaurace, mohl se v ní vždy "dorazit" každý, kdo ještě potřeboval pár skleniček do své obvyklé náladičky.

Pro trutnovské policisty byla Skála něco jako "Jedová chýše" pro policejního radu Vacátka ze seriálu Hříšní lidé města pražského. V hazardních automatech končily nejen dávky sociální péče, ale i mnohý nelegálně získaní peníz z drog či krádeže. Nejznámější trutnovské herně zřejmě zlomil vaz nový zákon o regulaci hazardu a je nabíledni, že v novém knihkupectví, které na stejném místě vzniklo, rodinné úspory, dávky na děti, nebo čerstvě nabytý lup už mizet nebudou.

Kam až může člověka dohnat gamblerství, jsme se bohužel právě v našem městě mohli sami přesvědčit před třemi lety, kdy tu, za vraždu odsouzený účetní, připravil o život trutnovského podnikatele, jehož peníze zpronevěřil kvůli dluhům z hazardu. https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/ucetni-z-trutnova-obzalovany-z-vrazdy.A170112_101746_hradec-zpravy_tuu?

Naše sdružení Žít v Trutnově bylo vždy proti tomuto druhu byznysu a už v roce 2014 jsme formou petice občanů vyvolali na tehdejším zastupitelstvu hlasování o zákazu hazardu. Vedení radnice náš návrh, a to v rozporu se zákonem, odmítlo projednat.https://www.5plus2.cz/file.aspx?d=3.10.2014&n=PETPLUSDVA&e=ND-TRUTNOV&t=pdf&fbclid=IwAR3iL7QyKNXDvExycfrP1dfnAoYvq0mGNwq6D8FNYSSH9hNF5qsk86PExYQ

Kdo ví, možná kdyby se vedení našeho města řídilo zákonem a nevykládalo si jej, jak se jim hodí, mohl být zachráněn jeden lidský život.